Alt om Alopecia Universalis og Alopecia Totalis

Hvad er Alopecia?

Sygdommen Alopecia, der forårsager hårtab, involverer faktisk tre forskellige typer (Universalis, Totalis og Areata). Den mest udbredte type er Alopecia Areata, der også går under betegnelsen pletskaldethed

Her opstår hårtabet ved spontane, cirkulære pletter, i hovedebunden og kan også involverer krop. Udvikler denne tilstand sig til at omfatte komplet skaldethed på hovedet, betegnes tilstanden som Alopecia Totalis, og hvis tilstanden omfatter hårtab over hele kroppen, betegnes denne som Alopecia Universalis.

Disse to former for hårtab ses noget sjældnere end den relaterede Alopecia Areata. Alle former for Alopecia går ind under kategorien for autoimmune sygdomme, hvor kroppens eget immunsystem vender sig mod hårsækkenes follikler.

Hvad er Alopecia Totalis?

Denne autoimmune tilstand vil med tiden føre til et fuldstændigt hårtab. Alopecia Totalis involverer kun hår på hovedet, og tilstanden vil oftest kun føre til tab af hår på issen og dermed resultere i skaldethed. Dog sker det i mere sjældne tilfælde, at hårtabet også involverer ansigtshår, herunder vipper og øjenbryn. Somme tider kan det også ske, at tilstanden vil påvirke negle såvel som hår, hvor neglene vil blive tyndere og skrøbeligere, så de har lettere ved at knække.

Tilstanden har ofte en tidlig debut og personer med Alopecia Totalis vil som regel have oplevet udviklingen, inden de rammer 40-årsalderen. Som andre former for hårtab har Alopecia Totalis også en genetisk komponent, hvorfor der er en øget sandsynlighed for, at tilstanden videregives til børn. Dog er det også set i sjældne tilfælde, at tilstanden kan forårsages af kronisk stress eller pludselige traume- og choktilstande. Ved Alopecia Totalis ses der en øget forekomst hos mænd end hos kvinder, hvorfor dette er tilfældet, vides ikke. I meget sjældne tilfælde er det før set, at personer med Alopecia Totalis får en spontan helbredelse.

Selvom det er en svær tilstand at behandle, kan en hudlæge ofte hjælpe, hvis vipper og øjenbryn er tabt. Ved behandling af hårtab fokuseres der oftest på at afslappe immunsystemet, så det ikke længere angriber folliklernes hårproduktion.

Hvad er Alopecia Universalis?

Alopecia Universalis er den mest sjældne og samtidig den mest voldsomme type ud af alle de forskellige Alpecia-tilstande. Ved denne sygdom forværres hårtabet så meget, at det over tid udvikler sig fra kun at involvere hår på hovedet til også at omfatte kroppen. Personer med denne form for Alopecia hårtab er født med en genetisk mutation, der somme tider varierer i debuttidspunkt.

Den genetiske mutation forårsager et fuldstændigt hårtab både på hoved, ligesom ved Alopecia Totalis, samt et komplet hårtab på hele kroppen. Ved denne form for hårtab er kroppen så stærkt påvirket, at også neglene bliver skadede og misdannede. Alopecia Universalis er enormt svær at behandle, og selvom der findes nogle veludviklede metoder, har disse ikke så høje succesrater.

En effektiv behandling er immunterapi, hvor en allergisk reaktion på huden er med til at give hårfolliklerne chok til at genoptage hårproduktionen. Dog er denne behandling kun effektiv, så længe den varer.