Hårtab af Lupus (SLE)

Hvad er Lupus?

Lupus, der også kendes under betegnelsen SLE, er en sjælden autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunsystem ikke kun arbejder imod bakterier i kroppen, men hvor det også modarbejder kroppens egne celler.

Kroppens immunsystem angriber altså ganske normaltfungerende og ikke-farlige celler i kroppen, hvilket kan forårsage en lang række af symptomer. Selvom sygdommen Lupus oftest er set hos kvinder, rammer op mod 10% af alle tilfælde af sygdommen mænd. Det er endnu uvist, hvad der forårsager sygdommen, og den kan derfor også være svær at diagnosticere. Dog kan blodprøver vise uregelmæssigheder, der kan pege på en autoimmun mekanisme, hvor der er dannet antistoffer mod egne celler. Sygdommen kan ramme næsten alle kroppens organer, herunder både nyrer, hjerte, lunger, led, hud, blodkar og hjernen. Lupus betyder ulv og grunden til, at sygdommen har fået dette tilnavn er, at sygdommen ofte rammer uforudsigeligt med et aggressivt forløb, hvilket bl.a. kan føre til hudskader i ansigtet, der kan minde om et ulvebid.

Lupus og hårtab

Som et resultat af den hårde påvirkning af immunsystemet, vil en del patienter opleve hårtab i perioder af sygdommen. Dette hårtab ses oftest enten i form af pletvis hårtab eller gennem en udtynding af håret.

Håret vil for det meste vokse ud igen, men ved svære tilfælde af Lupus kan det være nødvendigt eller specielt ønsket af patienten med behandling af hårtabet. Gennem en behandling af hårtabet vil det forsøges at genoprette hårproduktionen. Der vil naturligvis være forskel på modtageligheden over for behandlingen, specielt da Lupus er en sygdom med stor forskelligartethed.

I nogle tilfælde vil der være dannet for meget arvæv i hovedbunden, til at det er muligt at genoprette en naturlig hårproduktion. Der vil det i stedet være muligt at benytte hårtransplantater som en behandlingsmulighed.