Follicular Degeneration Syndrome / Scarring Alopecia

Follicular Degeneration Syndrome – og tilstandens kendetegn

Follicular Degeneration Syndrome (FDS) går under en række af navne, herunder ”Central Progressive Alopecia” og ”Hot Comb Alopecia” blandt flere andre. 

Uanset navnet går tilstanden ind under den samme samlede gruppe af hårtabsforstyrrelser, der betegnes Scarring Alopecia. Fælles for disse hårtabsforstyrrelser er en potentielt permanent og irreversibel ødelæggelse af hårsækkene. På nogle måder kan Follicular Degeneration Syndrome minde om pletskaldethed, da begge tilstande har nogle af de samme symptomer. Ved FDS opstår der nemlig også ofte små skaldede pletter eller plamager, men disse er dog ikke nær så cirkulære, som de ofte er set ved pletskaldethed. Tilstanden, Follicular Degeneration Syndrome, er ofte kendetegnet ved en form for diffust og spontant hårtab. Området, der er påvirket af hårtab, vil med tiden langsomt forstørres, og foretager man en biopsi af huden, viser det sig som regel, at der er en betændelsestilstand i de påvirkede follikler. Dertil kan der også ses en tidlig afskalning på hårfolliklernes rødder, hvilket er med til at forårsage hårtabet.

Behandlingsmuligheder for Follicular Degeneration Syndrome

Hvis folliklerne stadig er funktionelle, er der gode muligheder for at give en effektiv behandling. En behandling af FDS vil have til mål at få de stadigt funktionelle follikler til at genoptage produktionen af hår.

Denne type af behandling kan med fordel kombineres med andre boosters, der er med til at fremme hårvækst. En succesfuld behandling vil derved resultere i en hårpragt, der igen vil pryde kronen. Selvom der naturligvis kan være forskel på behandlingens resultater, vil man som regel kunne se tydlige forbedringer. Der findes specielt én faktor, der er central for, om behandlingen vil have succesfulde resultater. Det vigtigste er her at opdage tilstanden tidligt, så der stadig er mange funktionelle follikler tilbage. Jo flere funktionelle follikler, jo mere hår og tættere hårvækst er det muligt at genskabe.