Trikotillomani

Trikotillomani – hvad er det?

En lidelse, der også forårsager hårtab, men som ligger i en helt anden boldgade end mange andre tilstande forbundet med hårtab, er Trikotillomani. Lidelsen er kendetegnet ved hårtab, der er opstået som følge af gentagne gange at have trukket sit eget hår ud. Personer med Trikotillomani er så optagede af hår, at det er blevet til en tvangstanke at skulle hive, sno eller rykke i sit hår.

Gennem en manglende impulskontrol bliver trangen til at rykke sig selv i håret forløst. Derved forbindes denne handling med en form for spænding inden og en følelse af lettelse eller tilfredsstillelse efter, og der er derved forbundet en masse angst og uro med udrykningen af hår. Med tiden og med mange gentagne udrykninger af hår dannes en skaldet plet. Denne skaldede plet vil ofte forstærke trangen til at rykke hår ud, hvorfor pletten vil blive større og større for hver gang impulskontrollen mislykkedes. Det bliver på den måde en ond cirkel af trang og tilfredsstillelse, og jo længere denne cirkel står på, jo hårdere vil hårrødderne og folliklerne blive ramt.

Det mest åbenlyse symptom på Trikotillomani er naturligvis selve hårtabet. Dog er denne tilstand ofte forbundet med meget skam, hvorfor personer med Trikotillomani som regel vil forsøge at skjule både adfærden og selve hårtabet. Derfor kan det ude fra være svært at se, hvad det egentligt er, der foregår.

Årsager til Trikotillomani

Generelt set ved man ikke meget om de underliggende årsager til, at Trikotillomani udvikles. Dog mener man, at denne lidelse må have nogle af de samme årsager, som andre kompulsive lidelser har. Som så mange andre psykiske lidelser er der her også en genetisk komponent, hvor der kan være arvelige forstyrrelser i serotonin- og dopaminniveauet. Disse kemiske og biologiske sammenhænge kan altså være med til at forårsage den impulsive adfærd, der fører til Trikotillomani.

Hvordan behandles Trikotillomani?

For at behandle den fulde lidelse, er det nødvendigt med en bred behandlingsplan. Derfor vil der som oftest også være både en psykologisk behandling, der har fokus på den impulsive adfærd og de underliggende mekanismer, der kan ligge til grund for manier, samt en genoprettende behandling af hovedbunden for at håret igen kan vokse ud.

Hvis folliklerne stadig er i stand til at producere hår, kan man med fordel behandle Trikotillomani uden nogen større indgreb. Hertil behandles hårtabet som mange andre former for hårtab med en genoprettende stimulerende behandling, med fokus på hårsækkene.

Behandlingen gør brug af nogle vækstfremmende faktorer, vitaminer, mineraler og peptider, der hjælper de før inaktive hårsække under huden med at genstarte hårproduktionen.

Scalp Micropigmentation (SMP) er en behandling der efterligner udseendet af naturlige hårsække.