Skaldethed / Androgen Alopeci

Mandligt hårtab er ofte genetisk

Skaldethed  – hvad er det egentligt, og hvordan ved jeg, om jeg taber mit hår?

Skaldethed eller Androgen Alopeci, som denne tilstand også kaldes, er den mest hyppige form for hårtab, der ses hos mænd. Den er også en af de former for hårtab, der behandles med størst succes. Dette er som sådan ikke en sygdom, men tilstanden har alligevel en stærk genetisk komponent. Årsagen til skaldetheden er, at hårsækkene påvirkes af mandligt kønshormon, der efterhånden svinder ind, hvilket forårsager et langsomt hårtab på issen. Skaldethed er meget almindeligt, og selvom det typisk først ses hos midaldrende mænd, kan det somme tider også allerede forekomme før 20-årsalderen. Dog er tidspunktet og omfanget af denne form for hårtab enormt forskelligt fra person til person.

Ikke-kirurgisk behandling

Kendetegnene – lær at identificere mandligt hårtab

Da mandligt hårtab oftee forekommer over en længere periode, kan det være svært selv at bemærke. Derfor kan det være smart at kende symptomerne for så at være mere opmærksom, hvis nogle af dem opstår. Det at du selv eller andre lægger mærke til en udtynding af dit hår er naturligvis et tydeligt tegn på, at der er noget, der er ved at ændre sig, men hvis ikke dette sker, kan det også være et tegn, hvis du begynder at finde overskydende hår på din hovedpude, i badet eller hvis du mærker, at mere af håret falder ud, når du sætter det om morgenen.

Androgen Alopeci påvirker kun hårtab på toppen af hovedet og kan ikke forårsage hårtab andre steder på kroppen, hvorfor det kan være let at genkende. Ved at lære tilstandens kendetegn at kende, kan du selv være i stand til at identificere, hvilken slags hårtab, du oplever. Androgen Alopeci har blandt andet følgende typiske symptomer

  • En tilbagevigende hårgrænse
  • En udtyndende krone
  • Hårtab på issen

Behandling af Skaldethed også kaldt Androgen Alopeci

Da denne form for hårtab ikke er en sygdom, og da den ikke medfører andet end tab af hår på hovedet, behandles denne tilstand ofte ikke.

Dog kan behandling være stærkt effektivt i at bremse hårtabet. Der er det dog enormt vigtigt, at behandlingen påbegyndes hurtigst muligt, da det ved denne form for hårtab er meget svært at få håret til at vokse ud igen, når først det er forsvundet. Derfor kan det være smart tidligt at at være opmærksom på hårtabet. Jo før, jo bedre.

Opdages tilstanden tidligt er der flere forskellige mulige behandlinger, der i kliniske sammenhænge har vist sig at være effektive i bremsningen af hårtabet, herunder bla. lægeordinerede piller samt kliniske behandlinger. Dog findes der også mange produkter, der ikke har vist sig at have nogen form for klinisk effekt, hvorfor det er vigtigt at gøre dig nogle grundige undersøgelser, inden du investerer i behandlinger eller produkter.